ENTROPION
van het onderooglid
Inleiding
Een entropion is een naar binnen gedraaid ooglid, meestal het onderooglid. Hierdoor kunnen de wimpers tegen het hoornvlies gaan krassen en ontstaat pijn, irritatie, last van het licht en een zanderig gevoel. Door de krassende wimpers kan het hoornvlies beschadigd raken, waardoor het zicht blijvend kan afnemen. Wanneer een entropion klachten veroorzaakt, is het dan ook verstandig om deze afwijking met een kleine operatie te laten verhelpen.
Oorzaken
Entropion wordt meestal veroorzaakt door veroudering van de weefsels van het ooglid, waardoor zowel in horizontale als in verticale richting verslapping optreedt. In zeldzame gevallen kan het veroorzaakt worden door verlittekening van de weefsels aan de binnenzijde (=conjunctiva) van het onderooglid.
Operatieve correctie
Wanneer het entropion het gevolg is van veroudering kan het verholpen worden door zowel de horizontale als de verticale slapte van het onderooglid te corrigeren. Horizontale slapte wordt gecorrigeerd door het ooglid strakker te zetten. Correctie van de verticale slapte gebeurt door een snede onder de ooglidrand te maken en via deze snede de spier, die het ooglid naar buiten draait, strakker te zetten. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt een half uurtje. Het succespercentage van de ingreep ligt ruim boven de 90%. De hechtingen worden na 5 à 8 dagen verwijderd.
Bloedverdunnende middelen
Bloedverdunnende medicatie wordt meestal gestopt in overleg met je oogarts en huisarts. Welk beleid te volgen wordt samen met jou bekeken tijdens het preoperatief onderzoek en de planning van je ingreep.
Complicaties en bijwerkingen
Tijdens de eerste week na de operatie komt er afscheiding uit het oog. Dit is ingedroogd wondvocht uit de wond in de buitenooghoek. U hoeft zich geen zorgen te maken, het wijst niet op een infectie. Voorzichtig deppen met lauw water is voldoende om afscheiding en korsten te verwijderen. Bij 2 op de 100 geopereerde patiënten ontstaat een overcorrectie. Dit betekent dat het ooglid na de operatie te ver naar buiten gekanteld staat. Meestal geneest dit binnen 6 weken spontaan. Mocht dat niet zo zijn dan is een aanvullende ingreep nodig.
Vaak blijft de buitenooghoek de eerste weken na de operatie gevoelig. Dit wordt geleidelijk minder. Soms ontwikkelt zich een zwelling in de ooghoek als reactie op het hechtmateriaal. Meestal geneest ook dit spontaan, anders kan de afwijking met een kleine ingreep worden verwijderd.