Afhangende oogleden

 

Wat zijn afhangende oogleden?

Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. De meest voorkomende afwijking van de bovenoogleden is een teveel aan huid. Deze afwijking kan irritatie van de ogen en verslechtering van het zicht veroorzaken. Een operatie kan dan uitkomst bieden.

Symptomen

Hangende oogleden kunnen zorgen voor irritatie van de oogleden en verslechtering van het zicht.

Oorzaken

De huid van de oogleden is erg dun en gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen daardoor in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden. Daarbij kan het ook gebeuren dat vet uit de oogkas naar voren komt door verslapping van het onderhuidse bindweefsel. Veroudering veroorzaakt soms ook een lagere positie van de wenkbrauw.

Een gering teveel aan huid in de oogleden is alleen cosmetisch storend. Wanneer de huid echter over de ooglidrand hangt, kan dit beperkingen veroorzaken van het zicht. 

Behandeling

In onze New Vision Oogklinieken worden zowel medische als esthetische ooglidcorrecties uitgevoerd. Een ooglidcorrectie is een kleine ingreep.

Ooglidcorrectie

Wat houdt een behandeling in?

Onder plaatselijke verdoving wordt het teveel aan huid en vet verwijderd. Vaak sluit het oog na de operatie tijdelijk wat slechter. Hierdoor kan tijdelijk een geïrriteerd of zanderig gevoel optreden. Om dit te verzachten kan de oogarts kunsttranen voorschrijven. Het litteken van de operatie valt weg in de huidplooi en is daardoor nauwelijks zichtbaar.

Behandeling

Voorbereiding

Er moet bij een bovenste- of onderste ooglidcorrectie rekening gehouden worden met verschillende zaken. Ooglidoperaties kunnen niet worden verricht wanneer je bloedverdunnende medicatie gebruikt. Ook andere medicijnen kunnen een invloed hebben op de operatie. Het is daarom van groot belang dat je de oogarts of assistente informeert over alle medicijnen die je gebruikt.

Wanneer je bloedverdunnende medicatie gebruikt, krijg je een brief mee voor je huisarts waarin toestemming wordt gevraagd om deze medicatie gedurende een korte periode te staken. Indien je een pacemaker hebt, vermeld dit dan tevens voor de ingreep aan de oogarts of assistente.

Verloop

De operatie gebeurt onder lokale verdoving omdat narcose ervoor zorgt dat de aangezichtszichtsspieren verslappen en de operatie minder nauwkeurig uitgevoerd kan worden.

Nazorg

Na de operatie hou je best rekening met met de volgende zaken:

  • De eerste twee weken: niet sporten, niet zwemmen en niet naar de sauna.
  • De eerste zes weken: opletten dat je niet teveel in direct zonlicht komt.
  • Wanneer je lenzen draagt, wacht je best tot de hechtingen verwijderd zijn.

Het herstelproces van een ooglidcorrectie duurt ongeveer een tweetal weken. Het litteken daarentegen kan wel wat meer tijd nemen om te herstellen. Vaak is dit rond de 3 maanden. Gelukkig valt deze wel meestal weg in de huidplooi bij het oog.

Bijwerkingen of complicaties

Ooglidoperaties zijn over het algemeen niet gevaarlijk. Echter ook aan deze operatie is een risico verbonden.

  • Nabloeding kan optreden, maar is vaak goed te verhelpen door gedurende een kwartier met een propere zakdoek op de wond te drukken.
  • Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel.
  • Na de ingreep kan een klein, maar meestal onopvallend litteken overblijven.
  • Uiteraard wordt er steeds gestreefd naar symmetrie tussen rechts en links, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Weefsel rondom de ogen heeft een lange herstelperiode, hierdoor is het eindresultaat van de ingreep pas vast te stellen na circa 3 maanden.
  • Mogelijke infecties, maar die treden zeer zelden op.
  • Ooglidranden kunnen wat gevoelloos zijn, dit herstelt zich na verloop van tijd.
  • Onopvallend litteken, dat rood en gevoelig kan zijn in het begin.

Als in de dagen die volgen na de operatie problemen optreden, dan dien je onmiddellijk contact op te nemen met de oogarts. Doet deze situatie zich ’s avonds of in het weekend voor én is je oogarts niet bereikbaar, neem dan contact op met een ziekenhuis bij jou in de buurt om te vragen welke oogarts wachtdienst heeft.