Alles voor uw zicht

FAQ

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over een bepaalde oogaandoening? Heb je binnenkort een ingreep of behandeling? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel tussen de veelgestelde vragen. 

Staat jouw vraag toch niet tussen de lijst? Stel ze dan zeker via het formulier op de contactpagina. Wij bezorgen jou zo snel mogelijk een antwoord. 

 

Mag ik na een lensoperatie zelf met de auto terugrijden?

Hoelang na een lensoperatie men niet mag autorijden, verschilt per persoon. In principe mag men 24 uur na een lensoperatie weer autorijden, maar alleen als de gezichtsscherpte dan voldoende is. Het is daarom het beste om dit met de oogarts te overleggen.

Wat kost een cataractoperatie bij New Vision?

Dit is afhankelijk van meerdere factoren, onder meer de keuze van de implantlens, uw sociaal statuut en type hospitalisatieverzekering (indien u deze heeft). De patiëntcoördinator zal met u overlopen welke kosten u kunt verwachten bij een ingreep bij New Vision.

Wat kost een lensoperatie bij New Vision?

Dit is afhankelijk van meerdere factoren, onder meer de keuze van de implantlens. De patientcoordinator zal met u overlopen welke kosten u kunt verwachten bij een ingreep bij New Vision.

Kan mijn lichaam een kunstlens afstoten?

Nee. Het materiaal waar de kunstlens van is gemaakt, wordt door het lichaam niet gezien als vreemd.

Hoe werkt een lensimplantatie?

Uw oog wordt grondig verdoofd met oogdruppels. Daarna maakt de chirurg minuscule openingen in de zijkant van het hoornvlies. De eigen lens wordt door middel van ultrasone verwijderd. Vervolgens wordt de implantlens door een minuscule opening op de juiste plaats gepositioneerd.

Kies ik zelf mijn behandeling?

Je kiest altijd samen met je behandelend oogarts je behandeling op basis van jouw verwachtingen en de resultaten van je vooronderzoek.

Is lensimplantatie mogelijk met glaucoom?

Ja, een lensimplantatie bij glaucoom is mogelijk. Het kan de keuze voor een premiumlens beperken. Bespreek dit goed met uw arts.

Is lensimplantatie mogelijk met een lui oog?

Ja, een lensimplantatie bij een lui oog is mogelijk. Het blijft na een lensimplantatie wel een lui oog met een minder goed zicht. Het kan de uiteindelijke lenskeuze beïnvloeden. Bespreek dit goed met uw arts.

Is lensimplantatie mogelijk met een cylindrische afwijking?

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte.

Wat is staar of cataract?

Staar of cataract is het troebeler worden van je natuurlijke ooglens door veroudering. De vertroebeling ontstaat wanneer eiwitten in je natuurlijke ooglens samenklonteren. Hierdoor worden beelden minder scherp op het netvlies geprojecteerd. De snelheid waarop staar zich ontwikkelt, is voor iedereen verschillend.

Mag ik make-up dragen na een ooglensoperatie?

Na een oogbehandeling mag je 2 weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. De make-updeeltjes kunnen in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken. Wrijf de eerste 4 weken sowieso niet hard in je ogen. Wees ook voorzichtig met het verwijderen van hardnekkige oogmake-up.

Kun je een implantlens zien zitten na de operatie?

Nee, implantlenzen zijn niet zichtbaar na een behandeling. De lichtinval is wel anders en kan soms een lichte flikkering als je kijkt in de ogen van iemand die behandeld werd.

Wanneer mag ik na een oogoperatie weer sporten?

Weer sporten is afhankelijk van de behandeling. Wij adviseren om de eerste 4 weken na de behandeling geen sporten met lichamelijk contact, zoals hockey en voetbal te doen. Sporten zonder lichamelijk contact, zoals wandelen, zwemmen en fietsen mag je na 1-2 weken weer voorzichtig doen. Bespreek dit goed met uw arts.

Wat als ik tijdens een operatie met mijn ogen knipper?

Wees gerust, tijdens de behandeling wordt er een klein veertje geplaatst tussen je wimpers zodat je oog open blijft. Dit voel je een beetje zitten. Je arts legt je dit zeker uit in de operatiekamer.

Wat zijn de verschijnselen van cataract?

Meest voorkomende verschijnselen zijn: wazig zien, kleuren worden doffer en/of last van licht of schitteringen.

Is het slecht voor mijn ogen om cataract niet te behandelen?

Als u zich niet laat opereren, zal je cataract langzaam toenemen. U zal dan steeds minder goed zien. Wachten met opereren kan in de meeste gevallen geen kwaad. Bespreek dit zeker met uw arts.

Wat is nastaar?

Sommige mensen krijgen na een cataractoperatie nastaar. Bij een cataractoperatie wordt de troebele lens uit een flinterdun lenszakje (lenskapsel) gehaald en vervangen door een kunstlens. Het lenszakje is normaal gesproken mooi helder. Maar soms vertroebelt de achterkant van het lenszakje na een operatie. Dat heet nastaar. Nastaar kan enkele maanden tot jaren na een cataractoperatie ontstaan. Met een specifieke laserbehandeling is dit zeer goed te behandelen.