Macula Degeneratie

 

Wat is Leeftijdgebonden Maculaire Degeneratie (LDM)

 

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) is een oogaandoening die vooral bij oudere mensen voorkomt en het centrale gedeelte van het netvlies, de macula of gele vlek genaamd, aantast. De macula is verantwoordelijk voor scherp zicht, kleurwaarneming en het zien van details.

Bij LMD begint de macula langzaam te verslechteren, wat kan leiden tot problemen met het zicht. Er zijn twee vormen van LMD: de droge vorm en de natte vorm.

Bij de droge vorm van LMD hopen zich geleidelijk afvalstoffen op in de macula, waardoor deze dunner en minder functioneel wordt. Dit kan leiden tot vervormd zicht, het moeilijk kunnen zien van details en een vage vlek in het centrum van het gezichtsveld. In sommige gevallen kan de droge vorm overgaan in de natte vorm.

Bij de natte vorm van LMD groeien er abnormale bloedvaten in de macula. Deze bloedvaten zijn zwak en kunnen gaan lekken of bloeden, waardoor het gezichtsvermogen snel kan verslechteren. Dit kan leiden tot wazig zicht, donkere vlekken of vervormd zicht, zoals rechte lijnen die gebogen lijken.

 

Behandelingen 

 

Hoewel LMD niet volledig kan worden genezen, zijn er behandelingen beschikbaar die de progressie van de ziekte kunnen vertragen en het gezichtsvermogen kunnen behouden. 

Bij de droge vorm van LMD, wordt aan rokers aangeraden om te stoppen met roken en kan een aangepaste voeding met een Mediterraan dieet (veel groenten en fruit, olijfolie in plaats van boter, regelmatig vette vis, zoals zalm en vermijden van overmatige inname van rood vlees) of het nemen van bepaalde voedingssupplementen die vitamines en antioxidanten bevatten helpen de conditie een beetje af te remmen. 

Bij de natte vorm van LMD kunnen injecties met medicijnen in het oog of heel zeldzaam ook laserbehandelingen worden gebruikt om de abnormale bloedvaten te remmen en het gezichtsvermogen te behouden.

Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoek te laten doen, vooral als je ouder bent dan 65 jaar, omdat LMD vaak geen vroege symptomen heeft. Vroege opsporing en diagnose zijn cruciaal om snel met een behandeling te kunnen beginnen en het risico op blijvend verlies van het gezichtsvermogen te verminderen.

Als je merkt dat je problemen hebt met je zicht, zoals vervorming of wazigheid, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een oogarts. De oogarts kan je onderzoeken en de juiste behandeling aanbevelen om de impact van LMD op je gezichtsvermogen te minimaliseren.