Diabetische retinopathie

Wat is diabetische retinopathie? 

 

Diabetische retinopathie is een oogaandoening die kan optreden als gevolg van diabetes of suikerziekte, een aandoening waarbij je lichaam problemen heeft met het reguleren van de bloedsuikerspiegel. 

 

Oorzaken

 

Diabetische retinopathie treedt op wanneer de bloedvaten in het netvlies, het lichtgevoelige weefsel achterin het oog, beschadigd raken als gevolg van langdurig verhoogde bloedsuikerspiegels.

Wanneer de bloedvaten beschadigd raken, kunnen er verschillende problemen ontstaan. 

Sommige bloedvaten kunnen gaan lekken, waardoor vocht zich ophoopt in het netvlies. Dit kan leiden tot wazig zicht en uiteindelijk zelfs tot het verlies van het gezichtsvermogen. 

Andere bloedvaten kunnen abnormaal groeien en littekenweefsel vormen, wat het netvlies kan vervormen, kan leiden tot bloedingen in het oog en het gezichtsvermogen kan belemmeren.

 

Symptomen

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat diabetische retinopathie meestal geen symptomen veroorzaakt in de vroege stadia, waardoor regelmatige oogonderzoeken erg belangrijk zijn voor mensen met diabetes. Een oogarts kan de aandoening opsporen en de juiste behandeling aanbevelen om verdere schade te voorkomen.

 

Behandelingen 

 

De behandeling van diabetische retinopathie kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Soms is het voldoende om de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en het cholesterolgehalte onder controle te houden, omdat dit kan helpen verdere schade te voorkomen. 

In gevorderde gevallen kunnen behandelingen zoals intravitreale injecties (inspuitingen met een vloeistof in de oogbol, zie ook intravitreale injecties), lasertherapie of chirurgie nodig zijn om de bloedvaten te herstellen of ongewenste bloedvatgroei te verminderen.

 

Het is essentieel voor mensen met diabetes om regelmatig contact te houden met hun zorgteam, inclusief een oogarts, om hun ogen te controleren op eventuele tekenen van diabetische retinopathie. 

Door een goede controle van diabetes en vroegtijdige detectie van problemen kunnen de risico’s en complicaties van diabetische retinopathie worden verminderd.