Anneleen – 71 jaar

Voor mijn ingreep waren sommige dagdagelijkse dingen niet meer evident voor mij. Televisiekijken, een wandeling maken of de computer gebruiken. Het waren allemaal dingen waarbij ik hinder ondervond. Ik kon niet meer voor de volle 100% vertrouwen op mijn zicht. Je bent gewoon niet meer zeker van je stuk. Daardoor raakte ik een deel van mijn veiligheidsgevoel en zelfstandigheid kwijt.

Ik heb lang getwijfeld om een cataractoperatie te ondergaan. In eerste instantie was ik niet geneigd om mijn oogprobleem te laten behandelen. Ik zag niet meer goed, maar ik onderging en accepteerde het.  Klagen wou ik niet, want gezien mijn leeftijd hoort een slechter zicht erbij. Eigenlijk stond ik er redelijk huiverachtig tegenover. Het gaat tenslotte om je ogen.

Toch ervaarde ik slecht zien als een handicap. Gezien het feit dat ik doofstom ben, is zien een belangrijk zintuig voor mij aangezien het andere zintuigen aanvult. Het was als het ware een handicap boven op mijn reeds bestaande beperking. Na lang twijfelen, heb ik de knoop doorgehakt om mijn cataract te laten behandelen en zo ben ik bij New Vision terecht gekomen.

Voor hen is het een routine-ingreep, maar dat was het voor mij als patiënt niet en dat leken ze bij New Vision maar al te goed te begrijpen. Heel het team, gaande van de mensen van het onthaal, tot de optometrist en de oogarts, iedereen was heel vriendelijk en begaan. Ik werd goed begeleid en dit werkte geruststellend voor mij. Er werd ook rekening gehouden met mijn handicap en ook dat gaf me vertrouwen. Mijn dochter mocht me bovendien begeleiden tijdens de ingrepen, wat ik enorm op prijs stel.

Ondertussen zijn we enkele maanden verder en ervaar ik een wereld van verschil! Het is een zaligheid en een gemak om zonder bril goed te kunnen zien. Eerst dacht ik trouwens dat mijn dochter me een nieuwe TV gekocht had omdat het beeld helderder was en de kleuren scherper waren. Bleek dat helemaal niet het geval (lacht). Eigenlijk heb ik mezelf gewoon een paar nieuwe ogen cadeau gedaan hé (lacht).

Ik heb nog geen seconde spijt gehad. Noch van de ingreep op zich, noch van de keuze voor New Vision. Het enige waarvan ik spijt heb, is dat ik het niet vroeger gedaan heb.

Ik kan terug met een gerust hart aan online banking doen, ik kan weer de straat op zonder schrik te moeten hebben om over drempels te struikelen, ik kan opnieuw genieten van een film of een goed boek. Het zijn allemaal vanzelfsprekendheden tot op het moment dat je het niet meer kan. Nu ik opnieuw goed kan zien, heb ik mijn fierheid herwonnen.