Bijziendheid

Myopie, beter bekend als (dicht)bijziendheid, is een aandoening waarbij nabije objecten zichtbaar zijn, terwijl objecten die zich verder weg bevinden wazig worden. Hetis de snelst groeiende oogafwijking in de wereld. Uit een onderzoek van het “National Eye Institute”, dat onderdeel is van de Amerikaanse onderzoeksorganisatie National Institutes of Health, is gebleken dat het aantal myopie gevallen bij mensen tussen 12 en 54 jaar is toegenomen van 25% in 1971-1972 tot 41,6% in 1999-2004. Vandaag is 50% van de twintigers in Europabijziend, leert recent Brits onderzoek.

Myopie treedt op wanneer de oogbal iets langer is dan normaal. Hierdoor wordt het licht op een punt vóór het netvlies gebundeld in plaats van direct op het oppervlak. In minder voorkomende gevallen is de oorzaak van de bijziendheid een te grote breking door de ooglens of het hoornvlies.

Bijziendheid kan succesvol worden behandeld met een bril of contactlenzen, met ooglaserchirurgie of met kunstlensimplantatie.

Verziendheid

Hypermetropie, ofwel verziendheid, komt voor bij een minder groot deel van de bevolking in vergelijking met (dicht)bijziendheid.

Het probleem ontstaat doordat het licht op een punt achter het netvlies wordt gebundeld in plaats van direct erop. De oogbal van een verziend persoonis meestal korter dan normaal. Deze aandoening kan echter ook optreden wanneer het brekend vermogen van de lens niet sterk genoeg is.

Mensen met hypermetropie hebben vaak last van hoofdpijn door vermoeidheid van de ogen, wanneer de hypermetrope correctie niet gecorrigeerd wordt. Er zijn gelukkig wel een aantal manieren om verziendheid te behandelen.

Als de symptomen optreden wanneer u een bril of contactlensen draagt, heeft u wellicht baat bij een oogonderzoek waarbij een nieuwe meting wordt gedaan.

Refractieve chirurgie bij verziendheid is technisch iets ingewikkelder dan de chirurgische behandeling van bijziendheid. Desalniettemin kan de behandeling nauwkeurig worden uitgevoerd bij mensen met hypermetropie van +4 dioptrieën of minder. Daarnaast kan hypermetropie ook behandeld worden met een bril, contactlenzen of een kunstlensimplantatie.

Astigmatisme

Asitgmatisme komt vrij vaak voor. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer één op drie mensen hier last van heeft. De aandoening komt vaak voor in combinatie met bijziendheid of verziendheid. Het probleem bij astigmatisme is dat het oppervlak van het hoornvlies niet in elke richting dezelfde kromming heeft.

Bij astigmatisme heeft het hoornvlies een langwerpige (ovale) vorm, zoals een rugbybal, in plaats van een perfecte bolvorm. Als de bolling van het hoornvlies ovaal is, zal het licht op meerdere punten worden gebundeld op het netvlies, in plaats van op één, waardoor het beeld onscherp wordt.

Dikwijls hebben patiënten met deze cilindrische afwijking ook last van verziendheid of bijziendheid. Bij eventuele chirurgische correctie door middel van laser of kunstlensimplantatie worden zowel de verziendheid of bijziendheid en het astigmatisme in dezelfde ingreep gecorrigeerd.

Presbyopie

Presbyopsie, of ouderdomsverziendheid, is een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden en ontstaat meestal rond het veertigste levensjaar. Op dat moment heeft men een andere correctie nodig voor ver als voor dicht. Mensen die geen afwijking hebben voor ver gaan dan meestal een leesbrilgebruiken. Als er wel een correctie nodig is voor ver, dragen de meeste mensen een multifocale bril of gebruiken een aparte verte- en leesbril. Anderen dragen dan weer contactlenzen voor de verte en gebruiken daarbij ook nog een leesbril of maken gebruik van een multifocale contactlens.

Als we jong zijn, zijn onze lenzen flexibel en kunnen ze helpen het licht goed op het netvlies te richten als we dichtbij willen kijken. Bij het ouder worden, vermindert deze flexibiliteit en wordt het moeilijker voor onze ogen om het beeld scherp gesteld te krijgen.

Een leesbril of multifocale contactlenzen kunnen de aandoening corrigeren, maar de chirurgische ingrepen worden steeds effectiever en ook steeds gebruikelijker.

Voor een succesvolle correctie van presbyopsie zijn verschillende chirurgische methodes mogelijk. Bij monovisie wordt een oog gecorrigeerd voor veraf zien en het andere voor dichtbij zien. Refractieve lensvervanging houdt in dat de natuurlijke lens wordt vervangen door een kunstmatige lens met meerdan 1 focaal punt (op die manier omvat je de EDOF lensen, de mF iol en de Trifocale IOL).