Glaucoom

 

Wat is glaucoom

Glaucoom is een oogziekte die de oogzenuw aantast. Vaak is een te hoge oogdruk verantwoordelijk voor die zenuwbeschadiging. 

Maar in 50% van de gevallen is de oogdruk steeds binnen de “normale grenzen” en is er toch een beschadiging van de oogzenuw. Dit noemen we dan Normale Druk Glaucoom. 

Normaal zorgt de oogzenuw voor het doorsturen van lichtsignalen naar de hersenen. Een beschadigde oogzenuw veroorzaak beperkingen in ons gezichtsveld. In de beginfase van de ziekte treden deze beperkingen op in het perifere gezichtsveld. Hierdoor merkt de patiënt dit zelf niet op. Naarmate de ziekte vordert, komen er ook beperkingen in het centrale gezichtsveld. Dit kan uiteindelijk leiden tot een tunnelzicht of zelfs tot volledige blindheid in het eindstadium. 

 

Wat zijn risicofactoren

Glaucoom komt het vaakst voor vanaf 40 jaar, maar kan op elke leeftijd beginnen. 

Er is een zeer duidelijke familiale voorbeschiktheid dit wil zeggen dat indien er iemand in uw familie glaucoom heet, uw risico op glaucoom groter is. 

Een aantal andere risicofactoren voor het ontstaan van glaucoom zijn onder andere: bijziendheid, zwarte huidskleur, Cortisone gebruik,… 

Hoe wordt glaucoom ontdekt

Glaucoom is meestal een traag sluimerende ziekte die een pijnloos-progressief zichtverlies veroorzaakt. Aangezien eerst het perifere gezichtsveld wordt aangetast, merkt de patiënt hier meestal weinig van, tot het te laat is. Slechts zelden is de oogdruk hoog genoeg om pijn of een rood oog te veroorzaken. 

Enkel een grondig onderzoek kan glaucoom voortijdig opsporen. Dit gebeurt door middel van een pijnloze meting van de oogdruk. Door middel van oftalmoscopie onderzoekt de oogarts het achterste deel van het oog om de gezondheid van de oogzenuw te beoordelen. Er wordt eveneens een gezichtsveldonderzoek uitgevoerd om de beperkingen in het gezichtsveld op te sporen en een oog scan van de oogzenuw. 

 

Behandeling

Oogdruppels 

Meestal worden eerst oogdruppels gestart om de oogdruk te verlagen. Soms is een laserbehandeling of een oogoperatie nodig om de oogdruk te doen dalen. 

Jammer genoeg is de schade aan de oogzenuw (en dus ook het gezichtsverlies) ten gevolge van glaucoom altijd blijvend en niet omkeerbaar. Het doel van de behandeling is dus om verdere schade te voorkomen. 

Dit benadrukt nogmaals het belang van een vroegtijdige opsporing en regelmatige controles bij de oogarts alsook een goede uitvoering van de voorgeschreven behandeling. Want enkel een vroegtijdige detectie en een goede behandeling van glaucoom kan verdere schade aan de oogzenuw en verdere visusdaling beperken. 

 

 

Xen gelimplantaat 

Een XEN Gel Stent is een klein gelatineachtig  buisje dat slechts 6mm lang is en zo dun als een haar. Het wordt met een fijn naaldje in het oog gebracht via een korte ingreep. 

Dit buisje (of stentje) blijft ter plaatse. Hierdoor kan het overtollige vocht in de oogbol (: vocht dat zorgt voor een verhoogde oogdruk) afgevoerd worden, om zo de oogdruk te verlagen. 

De ingreep zal uw zicht niet verbeteren, enkel trachten te stabiliseren. 

Voorbereiding

Indien u bloedverdunners neemt moeten deze ongeveer 1 week voor de ingreep gestopt worden, in overleg met de huisarts.

Verloop

De ingreep verloopt bijna altijd onder lokale verdoving. Dit gebeurt door middel van druppeltjes in het oog. De ingreep doet meestal geen (of zeer weinig) pijn. 

Meestal wordt er geadviseerd om niet te rijden na een glaucoomoperatie, dus het kan zijn dat u moet worden begeleid als u weggaat. 

Nazorg

Meestal kunnen glaucoomdruppels nadien gestopt worden in dit oog. Men moet wel gedurende minstens 2 maanden Cortisone druppels gebruiken na de ingreep, om littekenvorming te beperken; anders kan de stent verstoppen. 

Na de operatie moet men een tijdje voorzichtig zijn met persen, bukken, en heffen, en mag men niet in het oog wrijven. 

Er zijn 3 controles voorzien bij ons na de ingreep (op dag 1, na 1 week, en na 1 maand). Soms is het nodig om na enkele weken/maanden de stent terug ‘vrij te maken’ indien er veel littekenweefsel errond gevormd is (want dit littekenweefsel verhindert de afvoer van oogvocht, waardoor de oogdruk terug stijgt). Regelmatige controles bij een oogarts blijven levenslang noodzakelijk.

 

Bijwerkingen of complicaties

Bij elke ingreep bestaat er een (kleine) kans op complicaties. De belangrijkste zijn: mogelijke (kleine) bloeding in het oog, mogelijke infectie, tijdelijk te lage oogdruk nadien, verergering van cataract na de ingreep. 

Wij doen er natuurlijk alles aan om deze risico’s zo veel mogelijk te beperken.  Daarnaast is het normaal dat het zicht een tijdje minder goed is na de operatie; het herstelt langzaam weer, maar dit kan enkele weken duren.