Glaucoom

Één van de belangrijkste oorzaken van verlies van het gezichtsveld is glaucoom. De zenuwvezels in de oogzenuw zijn beschadigd waardoor de lichtstralen die via deze vezels naar de hersenen moeten lopen niet meer toekomen en dus niet meer leiden tot de vorming van een beeld. Er ontbreken als het ware deeltjes van het beeld dat we zien.

Glaucoom kan vaak ontstaan als gevolg van een te hoge oogdruk, maar ook erfelijke factoren, de bouw van uw oog, uitgesproken cataract of het innemen van bepaalde medicatie (bijvoorbeeld cortisonen) kan een rol spelen.

Glaucoom komt voor bij 1-2% van de mensen boven de 40 jaar. In België zijn er zo’n 165.000 patiënten die ervoor in behandeling zijn.

Glaucoom moet behandeld worden om (verdere) beschadiging van de oogzenuw en het gezichtsveld te voorkomen.

Het verraderlijke is dat glaucoom in het begin niet tot klachten leidt. Dus op tijd laten onderzoeken en voorkomen is de boodschap!

Voor de behandeling van glaucoom wordt meestal gestart met medicatie in de vorm van oogdruppels.
Indien deze onvoldoende resultaat geven wordt er overgegaan tot een laserbehandeling. Dit kan meermaals per jaar, is volledig pijnloos en wordt volledig terugbetaald door de ziekteverzekering.

Indien een laserbehandeling geen optie is, wordt er overgegaan tot een operatie.