Glaucoom

Eén van de belangrijkste oorzaken van verlies van het gezichtsveld is glaucoom. De zenuwvezels in de oogzenuw raken beschadigd door een te hoge oogdruk. Hierdoor geven deze zieke zenuwvezels de lichtstralen niet meer door aan de hersenen waardoor er geen beeld gevormd wordt. De lichtstralen die via deze vezels naar de hersenen moeten lopen, komen dan niet meer toe en leiden dus niet meer tot de vorming van een beeld. Er ontbreken als het ware deeltjes van het beeld dat we zien.

Glaucoom komt voor bij 1-2% van de mensen boven de 40jaar. In België zijn er zo’n 165.000 patiënten die ervoor in behandeling zijn. Andere belangrijke risicofactoren zijn hoge bijziendheid, familieleden met glaucoom en behoren tot het zwarte ras.

Glaucoom moet behandeld worden om (verdere) beschadigingen van de oogzenuw en het gezichtsveld te voorkomen. Het verraderlijke is dat glaucoom in het begin niet tot klachten leidt. Dus op tijd laten onderzoeken en voorkomen is de boodschap! Ben je ouder dan 40 jaar en heb je nog nooit je oogdruk laten meten? Maak dan zeker een afspraak voor een nazicht.

Voor de behandeling van glaucoom wordt meestal gestart met medicatie in de vorm van oogdruppels. Indien deze onvoldoende resultaat geven wordt er overgegaan tot een laserbehandeling. Dit kan meermaals per jaar, is volledig pijnloos en wordt volledig terugbetaald door de ziekteverzekering. Indien een laserbehandeling geen optie is, wordt er overgegaan tot een operatie.