Cataract

Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens die het scherp zien vermindert. Als de ooglens troebel is, treedt er lichtverstrooiing op in het oog. Hierdoor lijken voorwerpen en landschappen waziger en grauwer van kleur.

Maar liefst 25% van de bevolking krijgt met het ouder worden last van cataract. Bij sommige mensen is cataract aangeboren of wordt het getriggerd door een ongeval, inname van medicatie (Cortisone), een oogontsteking, etc.

Cataract of staar verdwijnt niet vanzelf, maar kan verholpen worden door een ooglensoperatie waarbij de vertroebelde ooglens vervangen wordt door een monofocale of multifocale kunstlens.

Aangezien wij werken met een uitgebreid gamma implantlenzen kunnen onze oogchirurgen uw oogafwijkinggepersonaliseerd en in overleg met u verhelpen.

Prijzen en stappenplan cataractbehandeling

De kostprijs die u zelf nog betaalt voor een staaroperatie of cataractoperatie in New Vision Oogkliniek bedraagt tussen € 0 en € 350 (monofocale implantaatlens) en € 420 en € 1425 (refractieve lens) afhankelijk van de voorwaarden van uw hospitalisatieverzekering.

Consultatie

Binnen 5 dagen
Gedetailleerd onderzoek

Binnen 10 dagen
Ingreep / behandeling

Binnen 20 dagen
Naonderzoek

1 dag na de ingreep

Veelgestelde vragen over cataractbehandeling

Bij sommige mensen is cataract aangeboren of wordt het getriggerd door een ongeval of een oogontsteking. Hoe dan ook, het proces verloopt geleidelijk en vaak merkt u zelf niet eens op dat u staar of cataract heeft. Heeft u last van volgende klachten?

 • Troebel zicht
 • Verminderd contrast
 • Dubbel of schaduwbeelden zien
 • Kleuren grauwer zien
 • Last van licht of schitteringen in de ogen
 • Slecht zicht in het donker, nachtblindheid
 • Steeds veranderende brilsterkte

Cataract of staar verdwijnt niet vanzelf, maar kan verholpen worden door een kleine ooglens operatie waarbij de vertroebelde ooglens vervangen wordt door een monofocale of multifocale kunstlens. Aangezien onze oogkliniek werkt met de meest geavanceerde trifocale implantlenzen kunnen onze oogchirurgen tegelijkertijd bijziendheid en verziendheid aanpakken.

Maak een afspraak bij onze gespecialiseerde oogartsen voor vrijblijvend advies of een operatie.

 1. U maakt een afspraak bij New Vision Oogkliniek of bij uw eigen oogarts en laat uw ogen onderzoeken, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld.
 2. U stemt in met een operatie, dan bent u welkom in New Vision Oogkliniek voor uw vooronderzoek.
 3. Onze arts maakt een 3D-profiel van uw oog en stuurt de nodige data door naar de lenzenfabrikant. Zij maken vervolgens de lens op maat en bezorgen die aan ons.
 4. De oogoperatie zelf gebeurt snel en efficiënt, want na een uur mag u alweer naar huis. Wilt u meer weten over het verloop van de operatie, zie hoger in deze FAQ.
 5. Ons medisch personeel vult de documenten in van uw mutualiteit.
 6. Het na-onderzoek vindt plaats de dag na de operatie.

De volledige doorlooptijd van een oogoperatie (cataractoperatie of lensimplantatie) duurt ongeveer 10 dagen. Bij een ooglidcorrectie, moet u enkele dagen bijtellen omdat het genezingsproces langer duurt.

Op de dag van de operatie wordt u persoonlijk ontvangen met een kopje koffie of thee en heel persoonlijk begeleid. Onze oogspecialist vertelt u haarfijn hoe de operatie zal verlopen. U krijgt oogdruppeltjes ter verdoving. Werkt de verdoving, dan wordt u rustig begeleid naar de operatiekamer. U krijgt steriele kledij en neemt plaats in de stoel.

Uw oogspecialist maakt een kleine incisie in uw lenszakje en vervangt uw troebele lens met de nieuwe implantlens. Als de lens goed zit, is de operatie al achter de rug. Een gemiddelde operatie duurt slechts 4 minuten per oog. Er komen al lang geen draadjes of verdovingsspuitjes meer aan te pas.

Na de oogoperatie krijgt u een doorzichtig kapje ter bescherming op uw oog en mag u meteen naar huis. De volgende dag mag u zelf het kapje verwijderen. Als nabehandeling krijgt u oogdruppeltjes mee die zorgen voor een snelle genezing en de kans op infecties minimaliseren.

Heeft u toch nog vragen of zijn er complicaties? Dan staat ons artsenteam stand-by!

De prijs die u betaalt voor een cataract -of staaroperatie in New Vision Oogkliniek bedraagt tussen € 0 en € 350, indien u kiest voor een monofocale implanlens, en tussen € 420 en € 1425 indien u kiest voor een refractieve lens, afhankelijk van de voorwaarden van uw hospitalisatieverzekering.

Nee, absoluut niet. Geen spuiten, geen naalden, geen draadjes. Wanneer de verdoving na een uurtje is uitgewerkt, bent u volledig pijnvrij.

De eerste uren na de operatie ziet u wat wazig. Nadien komt uw zicht geleidelijk aan terug. Dit verschilt vaak van persoon tot persoon.

Wij voeren een cataractoperatie uit met de beste oogchirurgen en de meest geavanceerde apparatuur voor oogoperaties. De ingreep duurt 10 minuten en een uurtje later mag u alweer naar huis!

Wij hanteren dezelfde prijzen voor een cataractoperatie als in een algemeen ziekenhuis, maar bieden meer comfort en service, zonder wachttijden én met een persoonlijk onthaal.